Savon Sulka Ry

perjantai 3. lokakuuta 2014

Sulkapallo ja kalorienkulutus...ja vähä Varkauden Tähtikisoja

Istuimme eräs lauantai tyttöjen kanssa iltaa ja kaverini Veera kyseli, että voiko sulkapallon aloittaa vielä aikuisiällä. Voin kertoa, että hyvin moni aloittaa sulkiksen aikuisena ja siinä on mahdollista myös kehittyä kohtuullisen hyväksi pelaajaksi. Toki täytyy olla realismia omien kykyjen suhteen, että SM-tasolle tuskin enää ylletään, mutta kisoissa voi käydä ja se toimii hyvänä kannustimena treenaamisen suhteen. Itse olen myös aloittanut aikuisiällä, joten perus hyväksi pelaajaksi voi kehittyä... tai ainakin haluan uskoa niin :D Tosin aikaisemmalla urheilutaustalla on myös vaikutusta ja varsinkin lentopallon tai mailapelien harrastajille lajin saloihin on helpompi päästä sisään aikaisemmassa vaiheessa. Mutta kaikkien ei tarvitse olla kilpapelaajia ja tärkeintä on, että liikkuu ja voi hyvin. Kannattaa kuitenkin kokeilla, vaikka et omaisi mitään urheilutaustaa sillä parempaa aerobista treeniä saa hakea! Btw bongasin tämän jälkeen Vilma Junkin (Fitnesspäiväkirja) hallilla sulkapallomaila kädessä ja hän kertoi saaneensa oikein hyvän hikitreenin. Vinkkinä muillekin fitness-urheilijoille ;)

Keskustelin tässä jokin aika sitten harrastepelaaja Kimmon kanssa sulkapallon terveysvaikutuksista. Hän tosiaan pelaa sulkista kuntoilumielessä ja  Kimmo kertoi sykkeen olevan pelatessa välillä 150-160 luokkaa, MUTTA kaloreita voi kulua raskaassa pelissä jopa 900 kcal / tunti! Uskomaton määrä, koska lenkillä kaloreita kuluu noin 720 kcal jos juoksee nopeudella 11 km/h ja jos nopeutta nostaa niinkin kovaksi kun 14 km/h, on kulutus 946 kcal. Treenikaverini Maija kertoi myös sykemittarikokemuksistaan viime treeneissä ja hän on saanut sekä kaikki syke-ennätykset, että kalorinkulutusennätykset sulkapallossa. Ei tätä turhaan kutsuta fyysisesti vaativimmaksi pallopeliksi! Netistä löytyvät artikkelit taas kertovat sulkapallon kuluttavan paljon vähemmän kuin mitä olen näiltä sykemittarin käyttäjiltä kuullut (www.tohtori.fi ja www.tritolonen.fi), joten päätin laittaa sykemittarin päälle ja todeta itse paljonko kulutan treeneissä.

Lainasin tähän tarkoitukseen sykemittarin ja yllättäin en sitten osannut käyttää tätä hiivatin monimutkaista laitetta gps ym ominaisuuksineen ja kolmannella kokeilukerralla totesin mittarin menneen rikki, koska näyttö pimeni kokonaan. Päätin tästä tuohtuneena marssia Giganttiin ja ostaa oman sykemittarin, sillä voisihan siitä olla hyötyä harjoittelussa muutenkin. Selasin parina päivänä erilaisia sykemittareita läpi ja päädyin ostamaan Polar RCX3 (valkoinen) sykemittarin (www.polar.com), koska mittari on nätti ja huomaamaton ja mittaus ja harjoitustoiminnot vaikuttavat kiinnostavilta kunhan opin käyttämään niitä. Kävimme Jessen kanssa treenaamassa ja pelaamassa melko kevyesti, koska jalat olivat niin tajuttoman hapoilla. Sykemittarin mukaan treenin taso oli jotain 70 % maksimista jos sitäkään eli pientä hikeä pintaan tyylillä. Kaloreita kului 522 kcal / tunti, joten treenin rasittavuuteen nähden aika hyvin. Maksimisyke oli vain 173, joten se kertonee ettemme ihan revitelleet itsestämme kaikkea irti. Laitan mittarin päälle sitten ensi viikon tappotreeneihin, jolloin saan todellisemmat kulutukset ja sykkeet mitattua.

Viime viikonloppuna kisasimme Varkauden Tähtikisoissa ja kisat meni ihan ok näin jälkikäteen pohdittuna. Vaikka voittohan on tietysti aina voitto ;) Eli jäin hopealle naisten A-luokan kaksinpelissä häviten seurakaveri Maija Dahlbergille suoraan 2-0, joten ei muuta kun häntä koipien väliin ja takas treenaamaan. Tämä sama toistui sitten taas A-luokan sekanelinpelissä eli tuplahopeeta tuli ja onhan se ihan jees, ennen finaalitappioita tuli kumminkin voitettua monta hyvää peliä. A-luokan sekanelinpelin voitti Dahlberg-Junnonaho ja onnea Kekelle tuplakullasta, sillä hän voitti miesten A-luokan ja pääsi Savon Sanomien otsikoihinkin tällä voitolla :) Emilia tuli myös hopealle häviten Varkauden Sul-kiksen Outi Jäppiselle erin 2-1 ja Emppu innostui nyt myös sekanelinpelistä ja kokeilee sitä uudestaan SaSun kotikisoissa. Miesten valioluokan voitti Arto Lahtinen Espoon Badmintonista ja miesten valion nelinpeli meni Ari Paloheimolle ja Lahtiselle. Hopeaa tuli Junnonaho-Väisäselle.

Kaikki kiitos jälleen kisajärjestäjille, sillä tämä on ollut perinteisesti yksi kauden lempparikisoista. Halli on suhteellisen tasainen pelasi kummalla puolella tahansa (eli ei ole liian avara), pisteidennäyttäjiä on aina saatavilla kun vain rohkenee pyytää, aikataulut pitävät suhteellisen hyvin ja palkinnot ovat vuodesta toiseen erittäin motivoivia. Tässä on meille hieman haastetta kun järjestämme ensi viikolla omat kisat Kuopiossa. Tulkaahan moikkaamaan Emppua ja minua kahvioon ja katselemaan pelejä :)

Varkauden Tähtikisojen tulokset on nähtävissä: www.tournamentsoftware.com

Tässä on uusi kaunokaiseni Polar RCX3, joka kulkee tästä eteenpäin treeneissä mukana.
Hopeamitalistit kiittää kisajärjestelyjä :)
Väliaikatekemistä kisoissa :) Tosin aika vähän kerettiin lukea tätä lehteä kun pelejä oli niin mukava määrä. Onneksi kahviosta löytyi Gatoradea ja ostin meille pikku eväspussin Makuunista kisoja edeltävänä iltana.
Dancing ballerina :D Emilia syttyi viimein sekanelinpelistä ja kieltämättä hänellä on mahdollisuuksia kehittyä tässä lajissa nopeasti pienen harjoittelun jälkeen. Emppuhan on tunnetusti ollut tähän saakka vain kaksinpelin pelaaja, mutta ehkä tätä mimmiä nähdään mixtissä myös Savon Sulan kisoissa.
Joskus tuntuu, että raikas ulkoilma voittaa sisähallissa tapahtuvan treenin ja käytiin koirani Kentzun kanssa tarpomassa lähialueen metsikössä. Tässä kuvassa lähdettiin extempore ja farkut oli jalassa, mutta seuraavana päivänä mentiin verkkareilla ja ilman kännykkää. Tällä kertaa tein treenin palauttavana harjoituksena eli hölkkäillään kevyt hiki päälle ja tämän jälkeen hierotaan lihakset ja kalvot auki pilates-rullalla. Lopuksi kevyt venyttely :) Toinen vaihtoehto on juosta hieman upottavalla suolla, joka kehittää peppu- ja takareisilihasten lisäksi myös tasapainoa ja kehonhallintaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti