Savon Sulka Ry

torstai 24. huhtikuuta 2014

Sulkapallomafia määrää tahdin ja me vain pelaamme?

Voi hemmetti...heti kun päätän lähteä pelailemaan hyvin syödyn pääsiäisen jälkeen niin taas on pallot loppu. Arvatkaa ottaako päähän!!

Sulkapallon suurin murheenkryyni ja rahakeikä lajissa on ehdottomasti pallot. Niitä menee aivan käsittämätön määrä ja rahaa palaa suunnilleen 200-300 € puolessa vuodessa pelkkiin palloihin! Tai saattaa palaa enemmänkin riippuen miten paljon pelaa. Pallotuubi maksaa yleensä jotakin 20-30 € laadusta riippuen ja pahinta tässä on se, ettei niitä voi ostaa mistä tahansa. Yleensä pelaajat ostavat niitä seuroilta, koska urheiluliikkeessä niiden hinta on n.10 € enemmän. Seurat tekevät maahantuojien kanssa edullisempia sopimuksia pallojen toimittamisesta ja myyvät ne usein lähes ilman voittoa pelaajille. Lisäksi seurassa palloja osataan säilyttää kosteassa tilassa, kun taas urheiluliikkeessä niitä säilytetään kuivassa tilassa hyllyllä ja kerran minulle jopa yritettiin myydä jo valmiiksi avattu tuubi. Olisipa kiva maksaa 30 € palloista, joiden sulat pölähtävät ilmaan heti ensimmäisestä lyönnistä! Itse säilytän palloja kylpyhuoneessa ja aina joskus kun muistan niin laitan märän paperitupon tuubin sisälle, jotta yksi pallo kestäisi edes sen puolikkaan erän verran.

Urabaailegendan mukaan korkeaa hintaa selittää se, että ne hemmetin sulat täytyy etsiä vuorilla vapaana kasvaneista hanhista, jotta sulat ovat kivasti liehuneet tuulessa ja vahvistuneet sen takia. Tämä ei siis perustu mihinkään tietoon ja voitte rakkaat toverit korjata jos olen väärässä! Tämän jälkeen hanhelta nypitään sulat irti elävänä ja legendan mukaan yhdessä linnussa on vain kuusi käyttökelpoista sulkaa. A-luokan palloon sopii vain yksi sulka linnun kummastakin siivestä. Tämän jälkeen sulat lajitellaan, värjätään ja kuivataan ja niistä tehdään palloja. Jokainen pallo lyödään useita kertoja ihan manuaalisesti ihmisen toimesta, koska järkevää sulkapallon lyöntikonetta ei tietääkseni ole vielä keksitty... Vai onko? Jos on niin testaisin sen mielelläni ja ostan pois jos on järkevän hintainen ja muuten hyvä. On siinäkin muuten ammatti...sulkapallojen testaaja :D 

Eli valmiin sulkapallon nopeus ja toimivuus on testataan ja sen jälkeen ne lajitellaan tuubeihin nopeuksien mukaan asteikolla 77-79. Jos tämä kaikki tehtäisiin eettisesti oikein niin putken hinta olisi varmaan 600 € / putki, joten koko sulkapallokansa vaikenee asiasta hyvin hartaasti ja tyytyy tähän Aasian hämäräbisnekseen sekä siihen, mitä sieltä meille lähetetään. Anteeksi koko sulkapallokansan puolesta, mikäli eläimet joutuvat kärsimään ja me vain ummistamme silmämne! Ja anteeksi sulkapallokansalle jos annan virheellistä tietoa pallojen valmistuksesta! Uskokaa tai älkää toivon sormet ristissä, että joku kertoisi minun olevan väärässä, joten oikaistaa ihmeessä.

Tässä teille pari linkkiä sulkapallojen valmistuksesta:


Tämän eettisen paatoksen jälkeen päätimme testata Emilian kanssa erilaisia sulkapalloja. Haluan olla avoin kaikille ratkaisuille ja tämän hetken valmistustekniikan kehitykselle. Why not.
Oikealta vasemmalle testattavat sulkapallot: hanhensulka-, muovi- ja synteettinen sulkapallo. Aito hanhensulkapallo maksaa n.20-30€ / 12 kpl, muovisulka 13 € / 6 kpl ja synteettinen sulka 18 € / 6 kpl. Aito hanhensulka ei kestä pelaamista kovi pitkään ja se on pallon huonoin puoli, mutta sen lento-ominaisuudet ovat ylivertaiset muihin vaihtoehtoihin verrattuna. Muovisulassa ei ole mitään lento-ominaisuuksia ja ainoa positiivinen puoli on kestävyys. Synteettisen pallon kestävyydestä en osaa sanoa, joten täytyy testata tätä palloa vielä toistamiseen. Tekemässämme testauksessa palloon ei tullut säröäkään.

1. Verkkopeli
Sulkainen pallo: pallo kääntyy nopeasti korkki alaspäin, jolloin verkkorullari on mahdollista nostaa jopa takarajalle saakka. Käännöt ja nostot ovat helpompia tehdä, koska pallo menee sinne minne sen lyöt.
Muovipallo: pallo kääntyy korkki alaspäin vasta lähellä lattiaa, jolloin on hyvin vaikeaa nostaa sitä takarajalle tai tehdä verkkokääntöä. Pallo heittelehtii holtittomasti ja on vaikeaa ennakoida pomppaako se käännössä kauas verkosta vai syöksyykö se päin verkkoa. Muovipallo saa jokaisen pelin näyttämään hieman amatöörimmaiselta.
Synteettinen pallo: Rullari onnistuu ja samoin käännöt. On vaikea sanoa, että miten synteettinen pallo eroaa oikeasta sulasta koska ero on hiuksen hieno. Jotakin eroa kumminkin on, mutta kaikki peruskäännöt ja rullarit onnistuvat lähes yhtä hyvin kuin hanhensulkapallolla.

2. Clear eli pitkä lyönti takakentältä takakentälle
Sulkainen pallo: korkealentorata ja putoaa vastustajan takakentälle pystysuoraan ja korkealta. On hankalaa lähteä hyökkäämään takakentältä, koska pallon saa lyötyä helposti taakse. Pelissä tulee enemmän liikuntaa, koska pelaaja joutuu liikkumaan kentän takaosaan.
Muovipallo: lentää takakentälle laakana, jolloin palloon pääsee helpommin käsiksi. Lyönti on helppo katkaista ja pudottaa etukentälle, mitä näkeekin harrastepelaajien lyövän paljon. Nyt en enää ihmettele syytä. Yritimme tosissaan lyödä palloa takarajalle ja olkapää kipeytyi jo parista lyönnistä. Pallon lentorata on matala ja pallo heittelehtii ilmassa holtittomasti.
Synteettinen pallo: Repeämme heti ensimmäisen lyönnin kohdalla, sillä pallosta kuuluu hassu läpsyttävä ääni lyödessä. Toki siihen tottuu kun lyö useamman kerran. Lentorata on ihmeellisen hyvä ja korkea, kuten sulkaisessa pallossa. Pallo on jonkin verran hitaampi kuin hanhensulka, mutta lyönnit tulevat korkeina takarajalle kuten aidolla pallolla. 

3. Smash eli iskulyönti
Sulkainen pallo: lentää nätisti juuri sinne minne pitääkin, tosin heikompilaatuiset pallot rikkoutuvat hyvin herkästi smashaamisesta. Lentorata on suora ja lyönti on helposti toistettavissa juuri samanlaisena.
Muovipallo: pallo lentää hitaasti ja repeilemme omille lyönneille. Tätä palloa ei kannata smashata ollenkaan, koska palautukset ovat pahempia kuin itse iskulyönnit. Pallo myös käyttäytyy epäloogisesti ja joka lyönti voi olla erilainen ja lyönnin tarkkuus on mitä sattuu. 
Synteettinen pallo: Yllättävän samanlainen kuin aito hanhensulka ja pieni ero nopeudessa ei haitannut niin merkittävästi kuin muovipallossa.

Yhteenvetona voimme todeta, että synteettinen pallo oli melko hauska uusi tuttavuus ja voimme elää toivossa, että lintujen kidutus lopetetaan kunhan valmistusmenetelmät kehittyvät lisää. Onhan joskus aikoinaan pelattu suolesta valmistetuilla jänteillä jotka on nyt korvattu synteettisillä, koska ne ovat toimivia ja kestävämpiä! Jos synteettisen pallon lento-ominaisuudet saadaan kohdalleen ja pallot kestäisivät paremmin niin voisin aivan hyvin pelata myös synteettisillä palloilla. Tässä olisi vaikkapa suomalaisille insinööreille työtä, sillä markkinat ovat laajat ympäri maailman ja keksintö olisi mahdollista patentoida...paitsi tietysti Kiinassa, jossa plagiointi kukoistaa, joten tässä lienee syy miksi lintuja nypitään yhä. Joten eipä tässä muuta kuin tilailemaan palloja ja kokemaan huonoa omatuntoa...

Ennen peliä on helppo hymyillä. Tehokaksikko on valmiina testaamaan erilaisia sulkapalloja.
Pukukopissa haahuilemassa...selfiet ei normaalisti kuulu meidän pelirituaaleihin mutta tän blogin myötä. Normaalisti tuolla mystisessä kopperossa juoruillaan kaikki tärkeät ja vähemmän tärkeät kuulumiset.

Pelin jälkeen eli ei enää niin freesinä mutta edelleen hyvällä tuulella :)
Vähän urheilijan evästä. Tein munakkaan yhdestä kokonaisesta kananmunasta ja kahdesta valkuaisesta, sekä sekaan hieman kinkkua ja paprikaa. Päällä on avocadosalaattia terveellisten rasvojen vuoksi. Iho saa kosteutta, sekä samoin nivelet...ja onhan se hirveän hyvääkin.
Lähde:

3 kommenttia:

 1. Juu... jos sulista haluaa harrastaa ja samaan aikaan kannattaa eläinten oikeuksia henkeen ja vereen voipi tulla pieni eturistiriita eteen. Voisin veikata että sulkien nyppiminen ei ole mitenkäänkovin kivaa puuhaa aasiassa (toisaalta melkoisella varmuudella kaikki liha jota hanhistä on saatavilla menee kyllä käyttöön joten epäilisin sulkien olevan hanhien kasvatuksessa enemmän sivutuote kuin pääsyy)

  Niitä pallojahan nykyään muuten saapi myös tuolta euroopan kartalta vähän kauempaa jos kehtaa seuralle ostaa enemmän kerralla. 25 tuubia saksasta harjoituspalloa 13-15 € ja kilpapalloa 17-21 € tosin noista täytyy sanoa että tarvitsevat hyvän kellarin parin viikon alkusäilytykseen jotta saavat kosteuden kohdalleen.

  VastaaPoista
 2. Hei ja kiitoksia kommentista! En koe olevani eläinaktivisti mutta uteliaana ihmisenä sitä tulee pohdiskeltua kaikenlaista. Uskon että moni muukin on todennut googlaamalla että tietoa ei ole hirveästi tarjolla ja hyvä pointti muuten tuo että Aasiassa on varmasti suurempi tarve lihalle kun sulille.

  Minunkin muutamat kaverit on tilailleet palloja milloin mistäkin ja laatu on ollut vaihtelevaa. Minkä tasoista tuo harkkapallo on suunnilleen?

  VastaaPoista
 3. Aidot pallot maksavat tosiaan paljon ja kesto on huono. Uskoisin, että lajia voisi oppia muovillakin, mutta tietenkin, jos on aina pelannut aidoilla, on muovisulan lentorata varmasti väärä.
  Harrastelijoille sen sijaan pitäisi olla melko sama mitä sohii ja ainakin oma pelivireeni vaihtelee huomattavasti enemmän, kuin mitä muovisen ja aidon pallon ominaisuudet eroavat toisistaan. Ja jos muovilla on oppinut pelaamaan, niin aika nopeasti tottuu aitoon, ja toisin päin...
  Eettisyydestä, edullisuudesta ja pallonvaihtoarvuutuksen vähyydestä pisteet muovipallolle.

  VastaaPoista