Savon Sulka Ry

tiistai 26. syyskuuta 2017

Reilu peli on kaikkien oikeus ja velvollisuus

Kysyin sulkapalloilevilta lapsilta: "mitä on reilu peli?"
Minulle vastattiin yksimielisesti: "No se, että ei huijaa."

Meillä urheilun parissa toimivilla on suuri vastuu, koska juniorit ottavat nopeasti mallia isommista pelaajista niin hyvässä kuin pahassakin. Tämä koskee myös monia, jotka eivät ole millään tavalla kouluttauneet kasvatusalalle, mutta onneksi maalaisjärjellä pärjää jo pitkälle. Esimerkiksi junioriryhmissä tai vaikka seuran hallituksessa meidän pitäisi kyetä luomaan avoimuuden ilmapiiri, jossa vaikeitakin asioita voidaan nostaa esille ja hölmömpiäkin kysymyksiä pitää saada esittää, koska se ilmanmuuta edistää asioiden kehitystä. Savon Sulassa onneksi asia onkin juuri näin ja kiitokset kaikesta avoimesta keskustelusta heille ketä asia koskee, sillä tämä ei todellakaan ole itsestäänselvyys. Myös päätöksenteon tulee olla seuralaisille näkyvää ja hyvin perusteltua, ettei kuppikuntia pääsisi syntymään.

Nostaisin näin flunssakautena esille myös kipeänä pelaamisen, johon meidän ei pitäisi kannustaa ketään koska se a) antaa huonon esikuvan junioreille ja b) on hyvin vakavaa oman terveyden kanssa leikkimistä, koska flunssassa urheilu voi johtaa sydänlihastulehdukseen. Lisätietoa: pippalaukka.fi/fi/flunssa-ja-liikunta-eivat-sovi-yhteen. Varoittavana esimerkkinä tästä tuleekin mieleen vuosi sitten tapahtuneiden huippujalkapalloilijoiden kuolemat, joihin oli ilmeisesti syynä piilevä sydänsairaus: suomenkuvalehti.fi/jalkapalloilijoidenkuolemat ja mikäli tunnet tarvetta niin kannattaa käydä tekemässä urheilijan terveyskartoitus, jossa tutkitaan terveyden nykytila ja rakenteelliset riskitekijät, kuten pieni verenkuva, EKG ja lääkärintarkastus (terveystalo.com).

Valitettavasti yksi mahdollisuus vastaavanlaisiin kuolemantapauksiin on dopingin käyttö ja meidän kaikkien tulee taistella puhtaan urheilun puolesta, koska entäs sitten jos sellainen päivä koittaa ettei sulkapallossa voisi enää pärjätä puhtain keinoin? Suurimpana huolena olisi ehdottomasti fyysiset ja psyykkiset sairaudet, kuten sydän- ja verisuonitauteja, maksasairauksia, kasvaimia, mielialanvaihtelut ja kasvavilla nuorilla lyhytkasvuisuus. Uskon, että dopingaineiden salliminen olisi huippu-urheilun kuolinisku, koska sen viehätys perustuu reiluun kilpailuun ja hommasta menisi maku, jos tällaiset terveysriskit luokiteltaisiin sallituiksi.

Säännölliseen doping-testauspooliin kuuluu sulkapallossa vain muutama urheilija, mutta säännöstön piiriin kuuluvat lajiliiton jäsenet ja kaikki lisenssin haltijat, sekä tukihenkilöt. Tämä tarkoittaa sitä, että kuka tahansa urheilija voidaan testata Suomen Sulkapalloliiton alaisissa kilpailuissa. Tästä syystä kannattaa tarkistaa käytätkö kiellettyjä lääkkeitä tai lisäravinteita, sillä jokainen on itse vastuussa käyttämistään lääkkeistä ravintoaineista. Antidoping-työhön kuuluu oleellisesti ns. turhien käryjen ennaltaehkäisy eli tiedon levittäminen doping-aineista ja menettelyistä, kuten lääkärin sairauteen määräämien lääkkeiden ilmoittamisesta Suekille erivapauslomakkeella (esim. astma). Valioluokkaan kuuluvien tulee hakea erivapautta etukäteen ja muiden tulee hakea, mikäli testaustuloksessa ilmenee jotakin poikkeavaa. Lueskelin aiheeta internetin ihmeellisessä maailmassa ja löysin paljon minulle uutta tietoa...Kaikista eniten yllätyin, että normaalien kuntoilijoiden kovasti suosimat lisäravinteet saattavat sisältää doping-aineita! Ja näitä myydään marketeissä ympäri Suomen! Tästä syystä testauspooliin kuuluvilla urheilijoilla on suositus olla käyttämättä lisäravinteita joiden sisältöä ei tarkkaan tunne mukaan esim. c-vitamiini- ja muut kapselit, sekä valmisteet joita markkinoidaan suorituskykyä parantavina tai laihduttavina. Järkyttävää, koska nämähän ovat ihan yleistä kamaa lähes kaikilla fitnessurheilijoilla! Kertokaahan mulle, että onko tämä oikeesti totta?

Testaa tietosi dopingista ja hanki itsellesi hieno diplomi: puhtaastiparas.fi. Tietoiskut asiasta eivät todellakaan ole pahitteeksi, koska en itsekään osannut vastata kaikkiin kysymyksiin. Kannattaa siis kokeilla ja oppia samalla uutta! Diplomin saa jokainen (jopa minäkin), vaikka ei osaisi vastata kaikkiin kysymyksiin oikein.
Kuva: BWF:n dopingingin vastainen kampanja
Ilmiö nimeltä: HumidomeOlen testaillut tässä muutaman kuukauden tätä uutta keksintöä ja voin sanoa käsi sydämellä, että pallojen kulutus on laskenut alle puoleen entisestä. Olin aluksi hyvin kyyninen ottaessani tuotteen käyttöön ja ajattelin että joopajoo varmaan ihan turha juttu, mutta olen joutunut muuttamaan käsitykseni ihan kokonaan! Tuote on todella näppärä ja helppokäyttöinen: liotetaan vedessä 4 tuntia, jolloin korkin sisällä olevat pienet jyvät turpoavat isoiksi pallukoiksi ja sen jälkeen tuotetta voi käyttää useita kuukausia ennen uudelleen'latausta'. Yrittäjä haluaa tarjota blogin lukijoille 10 % alennuksen, joten mikäli sytyit tästä ja haluat tilata tuotteen niin käytä tilatessasi koodia: SAVOSSASULKAA10. 
Tässäpä muutama kuva Varkauden kisoista ja vaikka miten yritimme tsempata toisiamme Kelavuoren Jossun kanssa niin kummallakaan ei rahkeet riittäneet Elina Niirasen (Suomen ranking 5.) kaatamiseen. Neluri kulki muutenkin kaksaria paremmin, mikä ei sinänsä ole hirveä yllätys. Tosin ensimmäisen erän jälkeen ei oltais kumpikaan uskottu, että peli kääntyy meille, koska tuntui ettei mitkään lyönneistä jää vastustajan kenttään. Eli saldona A-luokan nelinpelin kulta Johanna Rajasärkän kanssa, sekä A:n kaksarin hopea :) Onnittelut Elina Niiraselle valioluokan voitosta ja Johanna Kelavuorelle hopeasta, Emilia Savolaiselle B-luokan voitosta, Minnalle ja Jossulle A-nelurin hopeasta, Miika Lahtiselle ja Juha Honkaselle valion nelurin voitosta, sekä Miikka Väisäselle ja Keijo Junnonaholle hopeasta. Ja ei unohdeta miestan valioluokan kaksinpeliä eli onnea Iiro Kokolle upeasta turnausvoitosta ja Arto Lahtiselle hopeasta! Kuvat: Antti Rajasärkkä ja Marko Kelavuori (kesk.kuva).
Tässä ollaan kauden avauskisassa Tampereella hikisenä kaikkein pelien jälkeen ja sain sieltä A:n kaksarista tällaisen ihanan pirtsakan Kyboen vesitiiviin kellon<3 Kiitos Mansen Sulka!
Savossa on tällä hetkellä kova sulkapallobuumi menossa ja alhaalla oik. on kuva 70 ihmisen pallosotamyräkästä Pohjois-Savon liikunnan kanssa toteutetusta ESR-rahoitteisesta hankkeesta nimeltä SulkisSunnuntai. Vasemmalla on kuva eräästä innokkaasta osallistujasta mailapelien perhepäivään ja kiitokset Sulkapalloliiton väelle viime visiitistä ja hyvästä tsemppauksesta. P.S. toivottavasti Annika löysit tuommosen paidan itsellesi ;) Seurojen välisessä yhteistyössä on voimaa👊

Ja lopuksi: ILMOITTAUTUKAA MEIDÄN KISOIHIN NYT ASAP täältä, sillä ilmoittautuminen loppuu keskiviikkona 27.9.! Luvassa on myös paljon huikeita palkintoja ja savolaista hurttia huumoria ;)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti